hu | pl

LMKKHE Admin


LENGYEL - MAGYAR KULTURÁLIS EGYESÜLET

A Lengyel- Magyar Kulturális Egyesület 2008-ban alakult azzal a céllal, hogy összefogja a Szegeden élő lengyel ajkú közösséget. Kultúraközvetítő szerepe az évek során egyfajta küldetéssé, hivatássá vált. Az egyik legfontosabb célkitűzés a lengyel kultúra népszerűsítése, elérhetővé tétele. Az egyesület az elmúlt években a szegedi közélet szerves részévé vált. Kiállításokkal, konferenciákkal, film-és irodalmi estekkel, felnőtt- és gyermekprogramokkal egyaránt jelen van Csongrád megye kulturális palettáján. Programkínálatunk sokszínű, hisz arra törekszünk, hogy minden érdeklődő felfedezze a számára kedves, értékes és izgalmas lengyel és magyar kultúrkincseket.

Biernacki Karol Franciszek (elnök)


Lengyel Köztársaság Tiszteletbeli Konzulja Szegeden Szegedi Lengyel Önkormányzat elnöke Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának igazgatója 1983-ban lengyel ösztöndíjasként a budapesti Nemzetközi Előkészítő Intézet hallgatója voltam. 1984-1989 között a szegedi József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar nyelv és irodalom szakán, 1990-1993 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsésztudományi Karának levéltár szakán szereztem diplomát. Elérhetőségek: tel: +36205010091 e-mail: karol@csml.hu

Bergerné Wilk Halina (alelnök)1976-óta Magyarországon élek. Aktív tagja vagyok az itt élő lengyel közösségnek. Több mint 20 éve gazdasági és 10 éve művészeti, gyógyító tevékenységet folytatok.

Elérhetőségek:
tel: +36309438167
e-mail: info@halinaansa.hu

Iwona Kozma-Ziółkowska (alelnök)Interpret Office Kft. ügyvezetője Nemzetiségi Szövetség elnöke 1985-ben lengyel ösztöndíjasként a budapesti Nemzetközi Előkészítő Intézetben magyarul tanultam. 1986-1990 között a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar áruforgalmi szakán közgazdász, 2002-2004 között a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán egészségügyi menedzsment szakirányú képzésen szakközgazdász diplomát szereztem. 2002-2004 között Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán egészségügyi menedzsment szakirányú képzésen szakközgazdász diplomát szereztem. Elérhetőségek: tel: +36304026292 e-mail: kziwona@gmail.com


Tovább: Az Egyesület célja

Az Egyesület céljai

A történelmi hagyományokra alapozva fenntartja – a két nemzet között – a Magyar és Lengyel kulturális kapcsolatokat, rendezvények szervezésével, a nemzeti ünnepek, illetve a két ország jeles képviselőire történő emlékezéssel. A két nemzet kultúrájának megismertetése és annak hagyományainak ápolása, előadások tartásával, kiadványok szerkesztésével és azok közkincsé tételével a civil társadalom minél nagyobb rétegéhez történő eljutásával. A Magyarországon fellelhető kulturális örökség megóvása, műemlékek védelme. A nevelés és oktatás, képességfejlesztés, a lengyel és magyar nyelv oktatása, a népzene, néptánc oktatása, mindenki számára hozzáférhető módon. Ismeretterjesztés – előadások tartása -, kiadványok – lehetőleg ingyenes terjesztése -, kiállítások, közös Magyar – Lengyel programok szervezése, a társadalom minél szélesebb rétegeinek bevonásával. Az esélyegyenlőség keretében a Lengyel közösség beilleszkedésének elősegítése, a Magyar és Lengyel kultúra megismerése, megismertetése és a nemzeti hagyományok megismerése, megismertetése. Az eddig fel nem tárt történelmi események kutatása és annak publikálása. Tudományos tevékenység.

Vissza: Az elnökségről